Omgaan met faalangst

Als kind krijgen we een aantal overlevingsstrategieën mee van onze ouders en onze omgeving. Strategieën die ons helpen als er gevaar heerst. Als er voorzichtig en doordacht gehandeld moet worden om onze veiligheid te waarborgen. Want veiligheid is belangrijk.

‘Ik heb alles onder controle’, of: ‘ik heb alles op een rijtje, mij kan niets gebeuren’ zijn uitspraken die je vast wel herkend. De overlevingsstrategieën doen hun werk. Je bent veilig.

Maar wat nu als deze strategieën je tegenhouden om iets nieuws aan te pakken? Om bijvoorbeeld een nieuwe studie te gaan volgen of om die ene mooie reis te maken. Dan lijken onze overlevingsmechanismen ons in de weg te staan.

Eigenlijk zijn we allemaal in meer of mindere mate op verschillende momenten faalangstig.
En dat is niet erg. Minder makkelijk wordt het wanneer je je teveel of juist te weinig gaat verweren. Als de alarmbellen gaan rinkelen terwijl er geen gevaar heerst. Als de faalangst te grote vormen aanneemt en jou van nieuwe dingen leren en ontdekken weerhoudt.

Door middel van ervaringsgerichte oefeningen ga je naar jezelf kijken. Hoe manifesteert de faalangst  zich bij jou en hoe ga je ermee om? De oefeningen vinden in een prettige en veilige sfeer plaats en worden afgewisseld met korte gesprekken in kleine groepjes.

Zo ga je samen met anderen op een afwisselende en actieve manier aan de slag!

Resultaat:

- zicht op persoonlijke overtuigingen (helpende en belemmerende)

- handvatten om verder te kijken naar persoonlijke kwaliteiten, gedrag en ervaringen

Workshopduur: een hele dag